SHOTOKAN KARATE (HANAMI)

A stílus alapítója Funakoshi Gichin - írásai szerint - 1868 novemberében látta meg a napvilágot Okinawa régi királyi fõvárosában, Shuriban. Hamar elsajátította az Okinawa-te két irányzatát, a Shuri-te-t és a Naha-te-t. Az évszázadokon keresztül finomított Okinawa-te technikáit Funakoshi elemezte, rendszerezte majd az átfedésektől megtisztítva egységes égésszé formálta Karate-do néven.

Az 1920-as években Funakoshi mester Japánba költözött, ahol tanfolyamok sorát tartotta a nagyobb városok egyetemein és a hadseregben. Ettől az számítható a karate gyors terjedése Japánban. Tokióban a judo központjának a Budokannak tanára volt, majd lehetősége nyílt egy saját dojo nyitására.
Funakoshi a maga idejében még nem nevezte az általa kidolgozott harcművészetet Shotokannak csak egyszerűen karate-donak, ez csak a későbbiekben alakult ki. 1929-ben a mester javaslata alapján az eredeti kínai "kara" írásjelet változtassák meg, az elfogadott új kanji a ma is ismert jel és jelentése üres. Ennek a szónak Zen-buddhista értelmezést adott felfogásának hűen: "Üressé tenni magad, hogy be tudd fogadni a tanítást." A már kezdetben sem egységes karate a harmincas évektől kezdve több önálló stílusirányzatra bomlott. A legjelentősebbek közülük a Shito-ryu, a Goju-ryu, a Wado-ryu és a Kyokushinkai.

A klasszikus Shotokan stílus Funakoshi irányítása alatt fejlődött tovább, a mester idős korában is aktívan dolgozott. Munkássága során végig arra törekedett , hogy műve az ő szellemében éljen tovább, soha nem akarta a karatét versenysporttá fejleszteni a gyakorlatokat a jellemfejlesztés eszközének tekintette. A Karate-do szellemi útját hangsúlyozta, élete végén intette tanítványait a túlságosan kumite szemléletű edzésmódoktól. Ő maga a katát tartotta a legfontosabbnak bár rendszerében egyenlő súllyal szerepelt a kata a kihon és a kumite.

Péter Gábor

Péter Gábor 1984-ben kezdett karatézni Oroszlányban. Viszonylag gyorsan1987-ben megkapta az első gyerek csapatát, akikkel gyorsan bele csöppentek a versenyzés világába. A Magyar karate világa hamar megtanulta Péter Gábor nevét, ugyanis kis tanítványai sorra nyertek a versenyeken. Közben felépítette klubját, ahol hamar 100 fölött volt a létszám.

1996-ban segédedzője volt a Magyar válogatottnak.

Mai napig meghatározó alakja a Magyar Karaténak. Ő lesz a Hanami Sportegyesület mentora, segédkezik nekem és az egyesület kis karatékáinak a fejlődésében.

Aktuális:

A Hanami és a Takara Sportegyesület megkezdte a karate oktatást 2010.szeptemberében a régi és az új iskolákban. Örömmel mondhatjuk el, hogy minden iskolában a várakozáson felül jelentkeztek az edzésekre.

GOJU KAI KARATE (TAKARA)

A karate eredete megfelelő dokumentumok hiányában igen homályos.
Azt az elképzelést, hogy a karate Indiából ered, a legtöbb kelet-kutató elfogadja.

Egy buddhista pap, Bodhidharma a buddhizmus különleges ágát alapította, melyet chan-nak (zen) nevezett el. I. sz. 500 körül érkezett Kínába Wu császár udvarába, ahol örömmel fogadták. Az északi Hennan tartományban található Shaolin templomba utazott azért, hogy zent tanítson a szerzeteseknek. Ezzel egyidőben a Shao-liu kempót is oktatta, mert úgy gondolta, hogy a szellem kitisztulásához elengedhetetlen a megfelelően edzett test. Vannak ugyan feljegyzések a kínai harcmodorról az i. e. 3000 körül is, de Bodhidharma-t tartjuk mégis a kínai kempó (Kung Fu) megalapítójának. A jóga és a zen meditációs gyakorlatait is ötvözte és ezen keresztül olyan tökéletes rendszert dolgozott ki, melyet ma is ismerünk. Az idők folyamán erre a rendszerre a papok ráépítették saját felismeréseiket is. Tanulmányozták a vadállatok harci technikáit (a tigrisét, a daruét, a kígyóét, a majomét, stb.) és ezeket is beépítették a rendszerbe. A testen életfontosságú pontokat fedeztek fel, melyeket a gyógyászatban és a küzdőművészetekben is felhasználtak. Később ez a harci technika tovább terjedt Mongóliába, Koreába és más távol-keleti országokba is.

Az 1400-as és az 1600-as években Okinawa-n betiltották a fegyverviselést a lakosság számára. Ennek hatására a templomokhoz tartozó iskolákban zárt körben oktatni kezdték a fegyver nélküli harcot, az okinawa-te technikákat, illetve a harchoz felhasználták a mindennapi tárgyakat, amelyek a szakértők kezeiben félelmetes fegyverekké váltak (bo, nunchaku, kusarigama, stb.). A cél az volt, hogy a lakosság megvédhesse magát a megszállókkal szemben. A japán megszállók gyakran találtak halott katonákat. Ennek okát először nem értették, ezért ezt a küzdőmodort "csendes halálnak" nevezték. Az 1880-as évek végéig csupán az a karate irányzat létezett Okinawa-n, amit Sakugawa, majd tanítványa Matsumura oktatott.

A másik irányzat a Naha-te megalapítása Kanryo Higashionna nevéhez fűződik.

Az okinawa-i Higashionna nagymester tanítványai közül a leghíresebb Chojun Miyagi lett, aki rendszerezte mestere tanításait és kiegészítette a Kínában töltött évei során elsajátított légzés és lelkigyakorlatokkal és más kínai küzdelmi elemekkel.

1931-ben Miyagi nagymester találkozott Gogen Yamaguchi-val, akiről nagyon jó véleménye alakult ki, ezért kinevezte a japán Goju iskola vezetőjévé.

Gogen nagymester 1989-ben bekövetkezett halála után harmadik fiát, Goshi Yamaguchi-t választották meg a stílus vezetőjévé.

Rebicek Gerd

1983-ban alapította meg Magyarországon az első Goju-Kai klubot. 1985-ben találkozott először személyesen Ingo de Jong-gal és Goshi Yamaguchi-val, jövőbeni mestereivel. Kitartó munka árán 1988-ban a magyar Goju-Kai szakágat felvették az I.K.G.A. (International Karate-Do Goju-Kai Association) -ba.

A Magyar Karate Szakszövetség válogatott edzője volt 1994-től 2004-ig, mialatt számos európa- és világbajnoki éremmel gazdagította országunkat. Majd 2007. és 2010. között átvette a ifi, kadet, junior és U21 magyar válogatott irányítását, ahol újabb generációt segített dobogós helyezések megszerzéséhez.

2004-ben Krétán sikeresen vizsgázott 5. danra.

Rebicek Gerd shihan a Takara SE karatékáinak szakmai irányítója.

hírek karate edzés övvizsga galéria letöltés linkek kapcsolat